Ülkemizde modem anlamda Serbest Bölgelerin başlangıcı 1985 yılında Turgut Özal hükümeti sırasında çıkarılan bir yasaya dayanır. Antalya Serbest Bölgesi ıASBı ülkemizdeki ilk serbest bölgelerden biri olarak 1987 yılında kuruldu. Başlangıçta yurt dışı müteahhitlik firmalarına ait makina parklarmın ınultatazail. depolama. alım satım gibi faaliyeıler ağırlıkla iken zaman içerisinde üretim tesislerinin kurulmasıyla bıı faaliyetler yerini istihdam ve katma deger yaratan çeşitli fabrikalara bıraktı. Halen yerli ve yabancı yüzden fazla fimıada dönbine yakın kişinin istihdam edildiği ve yılda 900 milyon $ lık ticaret hacminin sağlandığı ASB de firmalara tahsis edilebilecek alanların tamamına yakını kullanılmış durumdadır. Toplam 650 dönümlük bir alanda kurulan bölgenin ciddi bir genişleme alanı sorunu bulunmaktadır.
ASB deki firmaların biraraya gelerek ASBIAD'ı kurmaları 1995 yılına dayanır. Yatırımcıların Antalya Serbest Bölge İdaresi ve Serbest Bölge İşletici Şirketi TAŞBAŞ nezdinde talep ve sorunlarını toplu olarak ifade etmeleri maksadıyla kurulan demeğimiz zaman içerisinde yalnız ASB sınırları içerisindeki konularla yetinmeyip diger serbest bölgelerde kurulan benzeri demeklerle "Serbest Bölge Dernekler Platformu" çatısı altında daha genel konulara ilişkin görüş beyan etme misyonunu da üstlendi.
Antalya Serbest Bölgesinde bugün üretim alanında üç ana sektörde faaliyet gösteriyoruz: Medikal. Tekne ve Elektük Elektronik. Bu sektörleri tekstil. tarım gibi sektörler takip etmektedir. Alım satım faaliyetleri çeşitlilik gösterınekte ise de bölgeden ağırlıklı olarak çimento %e mermer ihracatı yapılmaktadır. ASB de mevcut potansiyelin kuşkusuz daha geliştirilmesi mümkündür. Her ne kadar tahsis alanı çok azalmış olsa da bölgede hazineye ve özel kurumlara ait kullanılmayan boş binaların değerlendirilebilme imkanı bulunmaktadır. Bu sayede istihdamın en az iki katma çıkması olası görülmektedir. Antalya şehir merkezine yakınlığı. kendi rıhtımı bulunması. gümrük ve dış ticarete ilişkin işlemlerdeki kolaylıklar. vergisel avantajlar ASB yi cazip kılmaktadır. Bu bakımdan yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini hala çekebilmekleyiz.
Dernek olarak üyelerimizin ve firmalarımızda çalışan personelin mesleki ve kişisel gelişimini sağlayan eğitim faaliyetleri düzenlemek görevimiz, arasında yer alıyor. Bugüne kadar bu amaç doğrultusunda düzenlediğimiz seminer ve konferanslarda çok sayıda kişiye eğitme imkanı sağladık. ASBİADIN bir başka önemli misyonunun üyeleri arasında işbirliği. dostluğu geliştirmek olduğuna inanıyoruz. Son yıllarda tüm dünyada sektörel "Kümelenme trendi gözlenmektedir. Aynı sektörde çalışan firmalar sinerji oluşturarak daha fazla pazarlama gücü elde etmekte. imalat ve lojistik avantajlarına sahip olmaktadır. Bu anlamda özellikle tekne sektörümüz başta olmak üzere sektörel kümelenmenin temellerini attığını, söyleyebiliriz. Firmaların iş sahiplerine çalışanları arasındaki ilişkilerini arttırmak kümelenmenin önemli bir boyutudur. iş yapmak öncelikle insan ilişkileriyle başlar. Bu bakımdan faaliyetlerimizi bu yönde de sürdürmeye kararlıyız.
Türk Serbest Bölgelerinin 1990 yıllarda yükselen yıldızının. 2004 den itibaren Avrupa Birliğine uyum sürecinden ötürü durakladığı bir gerçektir. Bunların yanısıra bazı uygulama hataları da haksız bir imaj kaybına yol açmıştır. Halbuki genel olarak bakıldığında Türkiyedeki Serbest Bölgelerin ülkeye net döviz girişi sağlayan. istihdam yaratan. teknolojik ürünlerin üretildiği. yüksek katma değerin yaratıldığı. kayıtdışılığın bulunmadığı yerler olduğu görülür. Son yıllarda tüm dünyada Serbest Bölgelerin popüler hale gelmesi ve özellikle uzakdoğuda bir çok ülkenin bunu başarılı bir kalkınma aracı olarak kullanınasmın ülkemizde de hükümetlerin bu konuya dikkatini çekeceğini ve yıldızının yeniden parlayacağını ümit ediyoruz. Bu çerçevede tüm ASB firmaları olarak ülkemizin kalkınma ve refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz ve bulunduğumuz noktaların daha ilerisine gitme arzumuzu hep muhafaza edeceğiz.